tel. 606 946 736   |   e-mail: marta@vendita.pl
Zostańmy w kontakcie:      
Strona główna     Polskie wina

Polskie wina

Jakie naprawdę są?

Obiecałam Wam relację z degustacji polskich win w Poznaniu. Przede wszystkim muszę podziękować i winiarzom, którzy tak licznie się pojawili i naszym gościom, którzy bardzo entuzjastycznie dzielili się z nami swoją opinią na temat polskich win. 

Ok, do brzegu. Trudno jest mi wystawić jednoznaczą opinię na temat polskiego wina. Generalnie wygląda na to, że jest lepiej, a będzie jeszcze lepiej, ale nadal pomiędzy winiarzami są ogromne różnice.

I nie wiem z czego to wynika, ale jedne wina mogą spokojnie stawać koło produkcji z Włoch, czy z Hiszpanii, a inne lepiej, żeby kraju nie opuszczały 🙂

Brak alternatywnego tekstu dla tego zdjęcia

Na naszej degustacji w Magazynie FoodConcept pojawili się:

  • Winnica Turnau – wina bardzo dobre jakościowo. Równe, przewidywalne i trzymające poziom. To zdecydowany lider stawki polskich winiarzy, chociaż ja powiedziałabym, że są poza wszelką konkurencją 🙂
Brak alternatywnego tekstu dla tego zdjęcia
  • Winnica Jadwiga – podwrocławska winnica, która zachwyciła szczególnie winem białym – Muscaris. Wiele osób wzdychało tęsknie do tej butelki, a byli i tacy, którzy natychmiast sprawdzili jak połączy się z sushi 🙂 Z opowiadań wiem, że dało radę! Muscaris jest świetny, ale Jadwiga przedstawiła nam również wino, którego jeszcze nie ma w sprzedaży, ale sądząc po opiniach gości degustacji – na pewno do niej trafi 🙂 W przyszłym roczniku. To wino lodowe. Doskonały balans słodyczy i kwasowości, zniewalający aromat i intensywność smaku. Takich win oczekujemy od naszych winiarzy i takie wina mogłyby podnieść polskie winiarstwo do rangi światowej. Brawo Panie Marku! Świetna robota!
  • trzecie miejsce ex aequo zajęły Winnica Lipka Wielka i Winnica Zodiak. Obie zaprezentowały wina poprawnie zrobione i bardzo pijalne. Winnica Zodiak to młody projekt, który jeszcze szuka swojej drogi, ale zaskoczył nas miło organicznym “Lambrusco”. Winnica Lipka Wielka z koleji zdobyła serca degustujących gości swoją delikatnością.
  • był jeszcze jeden gość, o którym nie wspominałam, bo nie miałam pewności, czy zdąży do nas dołączyć. Dojechał jednak i także przedstawił nam swój asortyment, jakim były… polskie destylaty – jabłkowa i gruszkowa okowita 🙂

Spotkanie planowane było jako degustacja. Pojawiło się nam jednak tylu chętnych, że zrobiliśmy je w formie festiwalowej – winiarze dostali do dyspozycji beczki, na których prezentowali swoje wina, a odwiedzający mogli z każdym winiarzem porozmawiać i spróbować ich win w wygodny dla siebie sposób – indywidualnie.

Przyznam się Wam, że po tym wieczorze zamarzyła mi się taka naprawdę duża impreza winiarska w Poznaniu. Tym bardziej, że mam takie wsparcie w ekipie Magazynu FoodConcept i tyle entuzjazmu w naszych gościach – czyli Was 🙂

Masz pytania?

Veendita Kraina Wina


Weryfikacja wieku


Strona przeznaczona jest dla osób pełnoletnich, jeśli masz poniżej 18 lat opuść ją.