Logo

Zapisz się do newslettera:

Blog
NOVELLO, CZYLI WŁOSKIE BEAUJOLAIS NOVUEAU

Rubikante Novello

Novello, czyli młode, włoskie wino pojawia się nieco wcześniej, niż Beaujolais Novueau, bo już w październiku. Powstaje go ok. 17 mln. butelek i Włosi nie dzielą się nim tak chętnie ze światem, jak Francuzi. Sami wypijają ich znakomitą większość. Ja weszłam w posiadanie tej butelki, dzięki temu, że odpowiednia osoba znalazła się w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu za co bardzo jej dziękuję.

Novello powstaje w wyniku maceracji węglowej. Winogrona nie są wyciskane, ale fermentują w całości, przez co proces fermentacji odbywa się wewnątrz gron. Maceracja odbywa się w środowisku beztlenowym, w zamkniętych zbiornikach wypełnionych dwutlenkiem węgla. Grona w wyniku fermentacji pękają, przekazując do moszczu barwniki i taniny (szczególnie tych drugich jest mniej niż przy tradycyjnej metodzie). Przy stężeniu alkoholu 2% moszcz jest filtrowany i poddawany zwykłej fermentacji alkoholowej.

Metoda ta jest szybką i jedną z najstarszych metod produkcji wina. Otrzymane przy jej użyciu trunki mają bardzo niewielką ilość tanin i piękny owocowy aromat. Są przyjemne i łatwe do picia.

RUBIKANTE

Producent: Tenuta Sella&Mosca

Kraj/region: Włochy, Sardynia, I.G.T. Isola dei Nuragh

Szczep: Merlot, Sangiovese, Cannonau

Zawartość alkoholu: 12%

Rocznik: 2015

Noty degustacyjne: Kolor błyszczący, jasny, czerwony, pełen energii. Nos intensywnie owocowy: truskawka, malina, jagody. W smaku przeważają truskawki i słodkie czereśnie. Ledwie wyczuwalna kwasowość. Finisz krótki, lekko słodki. Wino dobre do codziennej kuchni. Najlepsze w temperaturze 16 stopni Celsjusza.